Blogda Ara

27.08.2008

GETRÇEK BİR SORU

İstanbul Üniversitesi İsletme Fakultesinin isletme Matematigi kitabından gercek bir alıntıdır.

Kitap adi: İşletme Matematigi
Yazar: Prof. Dr. Muh. Yilmaz Tulunay Sayfa: 173 Soru: 5

Soru: Amerika' ya lisansüstü calışmalar yapmak uzere giden Mehmet, iki kiz arkadas edinmiştir. Bunlar Mary ve Nancy' dir. Mehmet' in deneyimlerine gore;

a) Mary olgun bir kızdır ve klasiklerden zevk almaktadır. Böyle bir yerde onunla 3 saat birlikte olmak 12 dolara mal olmaktadır. Diğer taraftan Nancy daha çok popüler eğlenceleri yeğlemektedir. Onunla boyle bir yerde 3 saat birlikte olmanın maliyeti de 8 dolardır.

b) Mehmet' in bütçesi gönül işlerine ancak ayda 48 dolar ayırmasına olanak vermektedir. Ayrıca, derslerinin ve çalışma koşullarının ağır oluşundan dolayı, kız arkadaşlarına en fazla ayda 18 saatlik süre ve 40.000 kalorilik enerji ayırabilmektedir.

c) Mary ile her buluşmasında 5.000 kalori enerji harcayan Mehmet, Nancy için bunun iki katını harcamaktadır. Eğer Mehmet' in Mary ile buluşmaktan beklediği mutluluğu 6 birim ve Nancy ile buluşmaktan beklediği mutluluğun da 5 birim olduğunu biliyorsak, mutluluğunu maksimize etmek isteyen Mehmet' in sosyal yasamını nasil planlaması gerekecektir?

Grafik ve cebirsel yoldan bulunuz.

Hiç yorum yok: