Blogda Ara

6.06.2008

ATATÜRKÇÜLÜK...AHMET TANER KIŞLALI...


Ülkemizde Atatürkçülük adı altında birbirine zıt görüşler var. Birçok kesim Atatürkçülüğe sahip çıkıyor. Sizce bunun nedenleri nelerdir?

Herkes o güçten yararlanmak ister. Tabii burada önemli olan temel bir ayraç var. Atatürk'ü sevmek başka, Kemalizmi benimsemek başka... Bu açıdan bakarsak Türkiye'deki siyasal akımları üçe ayırabiliriz. Birinci kesimde Atatürk'e "evet" Kemalizme "hayır" diyenler var. İkinci kesimde Atatürk'e ve Kemalizme "hayır" diyenler var. Üçüncü kesimde ise Atatürk'ün ve Kemalizm'im bir bütün olduğunu kabul edenler var.

Birinci kesim Türkiye'nin son yarım yüzyılına damgasını vurmuştur. 1950'den bu yana, Demokrat Partiden bu yana, bazı dönemler dışında Atatürk'ü neredeyse putlaştıran, büyük saygı gösteren, fakat Kemalizm'in hemen hemen bütün ilkelerine şu yada bu şekilde karşı olan iktidarlar gelip geçmiştir. Ve bunlar son yarım yüzyıla damgasını vurmuştur. Başka bir şekilde ifade etmek gerekirse, bugünün Türkiye'sinde karşı karşıya kalınan sorunların nedeni budur. Yani Atatürk'ü neredeyse putlaştıran -ki bu çok yanlış- ama öte yandan Atatürk'ün yapıtı olarak kabul edeceğimiz Kemaliz'mi dışlayanlar Türkiye'yi bu noktaya getirmiştir. Yani bu noktaya gelişte ne Atatürk'e ve Kemalizme hayır diyenlerin ne de Atatürk'ü ve Kemaliz'mi bir bütün olarak kabul edip bunu yaşama geçirmeyi arzulayanların bir rolü var. 12 Eylül dahil, Menderes'ten Özal'a ve Demirel'e uzanan çizgi tamamen Atatürk'e saygıyı sevgiyi içeren fakat Kemaliz'mi dışlayan bir çizgidir.
Bu, kafaları karıştırmıştır. Özellikle 12 Eylül döneminde kafaları çok karıştırmıştır. 12 Eylül döneminde Atatükçülük adına Atatürk'e ihanet edilmiştir. Atatürk'ün vasiyeti ve miras hakkı çiğnenmiştir. Atatürk'ün kurduğu kurumlar birer birer kapatılmıştır. Bu ayraç çok önemli. Ben Atatürkçüyüm diyen herkesi Atatürkçü sayamazsınız. "Ben doktorum" diyen herkese doktor muamelesi yapılıyormu_? "Ben ressamım" diyen herkese ressam muamelesi yapılıyormu_? Onun için insanların ne dediklerine değil, neler yaptıklarına bakarak bir ayrıma bir sınıflandırmaya tabi tutarsak tahmin ediyorumki yanılmayız.

Ahmet Taner Kışlalı

Hiç yorum yok: