Blogda Ara

6.06.2008

DOSYA ZİPLEME, ZİPLİ DOSYA ACMA...(Sıkıstırılmıs Arsiv dosya/klasor)



Winzip Mutlaka bulunması gereken programlardan biri daha dosya sıkıştırmak için. Kurulum esnasında Winzip Classic seçeneğini işaretleyin. Dosya sıkıştırma programı olan Winzipi kullananlar zaman zaman bu basit programı kullanamamaktan şikayet etmekteler. Aşağıda yazdığım işlemleri yaparak en basit şekilde bu sorunu çözeceğiz.
Sıkıştırılmış zipli dosyayı açma:
1.- Size gelen zipli dosyayı bir yere kaydediniz.
2.- Kaydettiğiniz zipli dosyanın üstüne sağ tıklayın. (Mesela dosyanın adı icq.zip olsun)
3.- Sağ tıkladığınız seçenekler içinde "Extract to folder C:Belgelerim icq.zip" seçeneğine tıklayın. ( Kırmızı ile işaretlediğim dosya adı ve yeri örnektir. Orada sizin dosyanın adı ve yeri yazacak.)
4.- Yeni bir pencere açılacak. "I Agree" seçeneğine tıklayın.
5.- Winzip gereken işlemi yaparak dosyayı açacak ve işlem bitecek. Eğer açtığınız zipli dosyayı saklamak istiyorsanız kalsın. Saklamak istemiyorsanız onu rahatça silebilirsiniz.
Bir dosyayı "Sıkıştırmak", yani "Ziplemek":

1.- Sıkıştırmak istediğiniz dosyanın üstüne sağ tıklayın. (Mesela dosyanın adı icq.zip olsun)
2.- "Add to icq.zip" seçeneğine tıklayın. ( Kırmızı ile işaretlediğim dosya adı örnektir. Orada sizin dosyanın adı yazacak.)
3.- Yeni bir pencere açılacak. "I Agree" seçeneğine tıklayın.
4.- Winzip gereken işlemi yaparak dosyayı sıkıştıracak ve işlem bitecek. Artık dosya ziplendi. Bu işlemleri yapmaktaki amaç daha çok yer kazanmak. Bir dosyayı küçülterek daha kolay göndermek. Onlarca dosyayı bir klasör içinde sıkıştırarak tek dosya halinde saklayabilir ya da gönderebilirsiniz.
Eğer Winzip şifresine sahipseniz aşağıdaki işlemleri yaparak bu programı register ederek ona sahip olursunuz. Böylece dosyaya sağ tıkladığınızda, "Extract to folder" veya "Add to" seçeneklerini seçtiğinizde sonradan gelen pencere yani I AGREE seçeneğini işaret ettiğiniz pencere gelmeyecek ve doğrudan dosyayı açacak ya da sıkıştıracaksınız. Belli zamanlardan sonra geriye sayma işlemi ortadan kalkacak.
1.- Başlata tıklayın.
2.- Winzip ikonuna tıklayıp açın.
3.- Gelen pencerede ortada sağ tarafta register kısmını tıklayın.
4.- Açılan pencerenin üst tarafına kullanıcı adını yazın.
5.- Açılan pencerenin alt tarafına şifreyi yazın.
6.- Ok deyin, size teşekkür eden bir pencere gelecek tamam deyin ve kapayın. Artık Winzip sizin. İşiniz daha kolay.

Zipli bir dosyayı istediğimiz bir yerde açmak.

1.- Açmak istediğimiz zipli dosyanın üstüne sağ tıklayın.
2.- Açılan menüde Ecxtract To... seçeneğini tıklayın.
3.- Extract to: penceresi açıldığında sol üst tarafta açılan dosyanın yeri sağ tarafta ise nereye açmak istediğinizi belirten bilgisayarınızın içini gösteren pencere açılacak. Buradan dosyayı açmak istediğiniz yeri seçin ve sağ üstten Extract yazan butonu tıklayın. Winzip dosyayı kendiliğinden seçtiğiniz yere açacak. İşlem tamam.

Bir dosyayı istediğimiz bir yere zipleyerek göndermek.

1.- Ziplemek istediğiniz dosyanın üstüne sağ tıklayın.
2.- Açılan menüde "Add To Zip File" seçeneğini tıklayın.
3.- Add: penceresi açıldığında sol üst tarafta açılan dosyanın yeri "Add to archive" penceresinde yazar. Sağ taraftan "ADD" butonunu tıklayın. Winzip penceresi geldiğinde dosyayı seçili yaparak yukardan "New" butonunu tıklayın.
4.- Açılan pencereye dosya adını yazıp dosyanın yerini gösterin ve Ok deyin. Dosya sizin gösterdiğiniz yere ziplenerek otomatik olarak gidecektir.

Şifre Koymak

1.- Şifre koyarak zipleyeceğiniz (sıkıştıracağınız) dosyaya sağ tıklayarak ADD to Zip File seçeneğini seçin.
2.- Açılan pencerenin sağ orta tarafında "Encrypt added files" seçeneğini işaretledikten sonra sağ üstteki ADD butonuna tıklayın. Açılacak pencereyi OK diyerek geçin.
3.- Yeni gelecek pencerede Şifrenizi girin. Alt bölümdeki "Mask password" seçeneğini işaretlerseniz şifrenizi iki kere görmeniz gerekecek. Herhangi başka bir işareti değiştirmeden sağ taraftan OK deyin ve işlemi bitirin. Bundan sonra sıkıştırdığınız dosyayı açmak için oluşturduğunuz şifreyi girmeniz gerekecek. Bu yüzden şifreyi unutmamanız gerekiyor.


WinZip ile dosya bölme, yedekleme.

Bilindiği gibi disket kapasitesi 1.44 MB. Sıkıştırsak dahi 1.38 Mb dan fazla bir dosya yükleyemeyiz. Öyleyse çok daha büyük dosyaları nasıl diskete yükleyip saklayacağız veya taşıyacağız? Aşağıda bunun nasıl yapılacağını öğreneceğiz.
Dosya büyüklüğüne göre yanınızda disket bulundurun. Örnek olarak ICQ kurulum dosyası 5.06 MB olduğunu düşünürsek, bu tek dosyayı yüklemek için yaklaşık beş diskete ihtiyacımız olacak.
1.- Başlat'tan veya Programlardan WinZip'i açın.
2.- File menüsünden 'new archive' deyin.
3.- Gelen pencerede üstte diskette (A'yı gösterin. Altta dosya ismi yerine de programınızın adını yazın. Örnek olarak dosya adı icq olsun. Disketin içinde bu ad görünecek. Adını yazdıktan sonra tamam deyin.
4.- WinZip penceresine geldiniz şimdi. Actions menüsünden 'add' deyin. Size hangi dosyayı seçeceğinizi soracak. Dosyanızı seçin ve tamam deyin. İlk diskete yazmaya başlayacak; bekleyin. Diskette yer kalmayınca "insert diskette #2" diyecek. O da dolacak ve yine "insert diskette #3" diyecek. Onu da koyun ve bekleyin. Dosya boyutuna göre sonraki disketleri takın. yedekleme bitti. Şimdi bütün disketlerde bizim adlandırdığımız sonu ziple biten dosyalar yedeklenmiş. Hepsinin adı aynı. yani icq.zip.

Disketlerdeki dosya nasıl açılacak?
Bu program size lazım oldu. Disketi taktınız. Bilgisayarınıza bu programı nasıl açacaksınız?
1.- Önce sonuncu disketi takın, zipli dosyaya tıklayın. Diğer disketlerden birini takarsanız da önce sonuncuyu isteyecek sizden.
2.- WinZip penceresi açılınca zip dosyasını tıklayın. Bu defa da birinci disketi takın diyecek.
3.- Bundan sonra "Actions" menüsünden "Extract" yani aç derseniz, nereye açacağını soracak. Yerini göstererek, diğer disketleri arka arkaya sizden isteyecek ve tek dosya halinde birleştirecek. İşlem tamamdır.

Şimdi zipli bir dosyayı nasıl açtığımızı görelim:

Aşağıda görüntülerine yer verdiğimiz WinZip programı Türkçeleştirilmiştir.

Winzip programını başlatın.



Winzip programının kullandığımız bu versiyonu, bir paylaşılan yazılım (shareware) versiyonudur. Yani winzip programı için para ödenmemiştir. Bu pencerede "I Agree" düğmesine tıklamanız, bu progamın paylaşılan yazılım (shareware) olduğunu kabul ettiğiniz anlamına geliyor ve bir sonraki aşamaya geçiyoruz.WinZip, tüm hakları WinZip Computing, 'inc.'na aittir.


Eski haline getireceğiniz zipli dosyayı Dosya menüsünden, Aç menüsüne tıklayıp, açın.


Programlar klasörünün altındaki Word97-TR.zip dosyasını eski formatına getirmek için seçin.

Dosyayı açmak için Aç (Extract) düğmesine basın.

İpucu: Dosyayı sıkıştırmak istiyorsak o zaman Ekle (Add) menüsünü seçmeniz gerekir.

Açtığınız dosyanın, hangi klasörün içine kaydedileceğini belirleyin. Burada, Belgelerim klasörüne kaydedilecek.

Winrar nedir? Winrar resimli anlatım


En iyi sıkıştırma programlarından biri.Hatta en iyisi diyebiliriz.Artık Winrar Türkçe olarak da destek veriyor. Birçok sıkıştırma formatını tanıyor. (CAB, ARJ, LZH, TAR, GZ, ACE, UUE, BZ2, JAR, ISO) Çok kolay disketlere bölme işlemi ve kendi kendini açabilir EXE dosya yapma işlemi yapabiliyor. Ayrıca RAR formatı ZIP'ten daha iyi bir sıkıştırma oranı sağlıyor.


Herhangi bir dosyaya veya klasöre sağ tıkladığımızda menülerde Arşive ekle.. Arşive ekle dosya.rar gibi başlıklar karşımıza gelir.
Arşive Ekle: Bu seçenek gelişmiş sıkıştırma dediğimiz seçenekleri bize sunar. Onu daha ayrıntılı bir biçimde aşağıda göreceğiz.

Arşive Ekle dosya.rar :Bu seçenek ile seçtiğimiz dosyayı direkt sıkıştırabiliriz.
Sıkıştır ve eposta gönder: Dosyayı Gelişmiş modda sıkıştırır daha sonra mail göndericinizin gönderim ekranını açarak kendisini attachment kısmına ekler.
Sıkıştır dosya.rar ve eposta gönder : Dosyayı direkt sıkıştırır daha sonra mail göndericinizin gönderim ekranını açarak kendisini attachment kısmına ekler.
Gelişmiş Modda Sıkıştırma nasıl yapılır?


1- Dosyamızın isminiz istediğimiz gibi değiştirebiliriz.
2- Hangi biçimde sıkıştırma yapmak istiyorsak o sıkıştırma formatını seçiyoruz.
3- Sıkıştırma kalitesini buradan seçiyoruz.
4- Burayı dosyayı bölmek için kullanıyoruz. Mesela diskete atacaksınız dosyanız diskete sığmıyor. O zaman 1440000 veya 1300000 şeklindeki bir değer ile disketler şeklinde dosyayı bölebilirsiniz.
5- Bu dosyamızı exe.yapar.Dosyaya çift çift tıklayınca kendini direkt extrack edecektir.
6- Bu şifre değildir. Arşive ileride bir dosya eklenmesini veya bir dosya çıkartılmasını önlemek için kullanırız.
Gelişmiş Bölüm


Parolayı Ayarla: Bizim için belki önemli olan kısım. Eğer dosyamızı sıkıştırdıktan sonra bizden başkasının açmasını istemiyorsak şifreleme bölümünü kullanırız.
Sıkıştırılmış Dosyaların Açılması


Dosyaları çıkart: Sizden nereye çıkartmak istediğinizi soran bir onay penceresinde yer belirtmenizi ister.
Buraya Çıkart: Dosyaları Olduğu yere çıkartır yani sıkışmış dosya ile aynı klasör içerisine çıkartır.
Klasöre Çıkart : Sıkışmış olan Dosyayı Kendi ismindeki bir klasör içinde çıkartır.


Dosyalarınız sıkıştırılır veya çıkarılırken karşınıza böyle bi pencere gelecektir.
Arkaplan: İşlemi arka planda sürdürür pencereyi saatin yanına tray olarak atar.
İptal: İşlemi İptal eder.
Duraklat: İşlemi duraklatır.

Hiç yorum yok: