Blogda Ara

7.06.2008

SEYİT ONBASI


Seyit onbaşı,
Çanakkale savaşları'nda gösterdiği kahramanlıkla adını türk tarihine yazdırdı.18 mart deniz savaşı sırasında, rumeli mecidiye tabyası'nda ayakta kalabilen tek top vardı onun da mermi kaldıran vinci bozulmuştu.Seyit onbaşı büyük bir güçle 215 okkalık mermiyi üç kez kaldırarak namlunun ucuna sürmüş ve bu kahramanlığı ile ocean gemisi büyük bir yara almıştı.

Hadiseden sonra Mustafa Kemal;kendisine şaka yollu beni de kaldırabilir misin diye sormuş.kendisi komutanım sizi dünya kaldıramıyor ben nasıl kaldırayım diye cevap vermiştir.

Ayrıca gösterdiği kahramanlıktan sonra kendisine ödül olarak teklif edilen altın ya da parayı geri çevirip sabah kahvaltı istihkakının 2 kata çıkarılmasını istemiştir.fakat bir süre sonra bundan da vazgeçmiştir; çünkü yanındaki asker arkadaşının istihkakını almaya gönlü razı olmamış.

Şu olayı anlatamadan da geçemeyeceğim: Mustafa Kemal'in yolu bir gün Edremit' e düşer ve Çanakkale kahramanı seyid onbaşı'yı görmek ister. kaymakam dahil kimse onu tanımaz. M. Kemal, Seyid onbaşı'yı aratır ve buldurur. kaymakam kılık kayafetinin uygun olmadığını görür.Seyid onbaşı'yı traş ettirip yeni elbiseler giydirdikten sonra paşa'nın huzuruna çıkartır.Tabi bu durum M.Kemal'in gözünden kaçmaz.Orda bulunan bütün herkesi azarlar ve şu özlü sözü söyler:

"siz vatanı için, milleti için, namusu için canını ortaya koyan bu insanları böyle mi tanıyorsunuz? eğer siz onları tanımazsanız geleceğinizi ve hedeflerinizi belirleyemezsiniz." peki bizler bu vatan için canlarını verenleri ne kadar tanıyoruz?

Hiç yorum yok: